Lustiga Lussebullar

I den del av Sverige där vi nu bor sedan sju år tillbaka, är det många som inte äter riktiga lussebullar - alltså sådana med saffran i. Första gången jag var på café här, under advent, köpte jag glatt en lussebulle men blev riktigt besviken över att den inte alls smakade saffran. Fick senare klart för mig att här bakar man fejk-lussebullar!?! Det borde vara förbjudet! Här är det till och med vanligare med fejk-lussebullar än med riktiga saffranslussebullar... Annat är det i Norrland! Där äter man riktiga lussebullar (och palt och tunnbröd och surströmming). Saffransbullar är ju nästan ett kulturarv.

T a    d i t t    f ö r ä l d r a a n s v a r  o c h  
l ä r   d i n a    b a r n   a t t   ä t a   r i k t i g a    s a f f r a n s b u l l a r !


Godaste lussebullarna bakar du förstås själv.
Här kommer ett enkelt recept som ger ett supergott resultat: 

  • Lussebullar
                                            
    200 gram smör
    5 dl mjölk
    50 gram jäst
    1 tsk salt
    2 dl socker
    2 ägg
    1-2 pkt saffran + en sockerbit
    ca 1 kg eller 15 dl mjöl

    Russin till garnering 
    1 uppvispat ägg till pensling
      

Gör såhär:      Smält smör, häll i mjölken  och värm allt till 37 grader.
                         Stöt saffranet i en mortel med en sockerbit. Rör ut i lite varm mjölk.
                         (det gör att saffranet ger ifrån sig mer smak - men är ej nödvändigt)
                         Smula ner jästen i en bunke, strö över saltet och rör tills jästen löst sig.
                         Häll smör/mjölken över jästen.
                         Blanda ner saffran, socker, ägg och drygt hälften av vetemjölet. 
                         Arbeta degen smidig ca 5 min med maskin.
                         Tillsätt resten av mjölet men spara ev. lite till utbaket.
                         Arbeta degen ytterligare några minuter med maskin.

Låt degen jäsa i 10 minuter i bunken. Arbeta den sedan lite kort. Dela degen i 3 delar och sedan varje del i 10 bitar. Gör lussebullar i valfri form. Sätt i russin. Låt jäsa på plåten till ca dubbel storlek, tills de blir lätta och luftiga. Penlsa med uppvispat ägg och grädda i ugn 225-250 grader i mitten eller falsen ovanför mitten i ca 5-7 minuter. Ett tips är att använda lite potatismjöl eller maizenamjöl vid utbakningen/när man bakar bullarna, så går det in mindre mjöl in i bullarna och dom blir inte torra.



                        

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0