Lustiga Lussebullar
l ä r d i n a b a r n a t t ä t a r i k t i g a s a f f r a n s b u l l a r !
Godaste lussebullarna bakar du förstås själv.
Här kommer ett enkelt recept som ger ett supergott resultat:
- Lussebullar
200 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
1-2 pkt saffran + en sockerbit
ca 1 kg eller 15 dl mjöl
Russin till garnering
1 uppvispat ägg till pensling
Gör såhär: Smält smör, häll i mjölken och värm allt till 37 grader.
Stöt saffranet i en mortel med en sockerbit. Rör ut i lite varm mjölk.
(det gör att saffranet ger ifrån sig mer smak - men är ej nödvändigt)
Smula ner jästen i en bunke, strö över saltet och rör tills jästen löst sig.
Häll smör/mjölken över jästen.
Blanda ner saffran, socker, ägg och drygt hälften av vetemjölet.
Arbeta degen smidig ca 5 min med maskin.
Tillsätt resten av mjölet men spara ev. lite till utbaket.
Arbeta degen ytterligare några minuter med maskin.
Låt degen jäsa i 10 minuter i bunken. Arbeta den sedan lite kort. Dela degen i 3 delar och sedan varje del i 10 bitar. Gör lussebullar i valfri form. Sätt i russin. Låt jäsa på plåten till ca dubbel storlek, tills de blir lätta och luftiga. Penlsa med uppvispat ägg och grädda i ugn 225-250 grader i mitten eller falsen ovanför mitten i ca 5-7 minuter. Ett tips är att använda lite potatismjöl eller maizenamjöl vid utbakningen/när man bakar bullarna, så går det in mindre mjöl in i bullarna och dom blir inte torra.