fem snabba svar

 - från förstasidan på blogg.se
Nu  börjar advent och julen närma sig på riktigt! Vissa affärer ställer dock  fram sitt julpynt för försäljning redan i oktober. Det finns de som börjar köpa julklappar under hösten, och förbereder sig i över en månad inför julstöket medan andra spar till ljusen i adventsljusstakarna brunnit ned. Hur förbereder våra bloggare sig för julen? Ska det börjas i tid?

1. Vad tycker du om att tex IKEA ställer fram julpyntet redan i oktober?
Helt ok för min del. Man behöver ju inte gå på ikeas julavdelning om man inte vill...

2. När brukar du köpa dina första julklappar?
Under semestern. Har som mål att ha köpt det mesta innan första advent faktiskt. Vill ta det lungt och mysa under advent och inte hetsa runt i affärer. Köper dessutom inte julklapper till särskilt många. Vi vuxna i släkten har slutat ge till varandra och det tycker jag är bra!

3. Tror du att man kan förstöra julkänslan genom att börja med julstöket för tidigt?
Nej, det tror jag absolut inte. Man måste bygga upp stämningen lite innan jul tycker jag.

4. När brukar du börja julpynta?
Ljusstakarna och vintergardiner på nedre plan kommer upp dagarna innan första advent. Lite mer pynt som tomtar och troll kommer upp kring lucia. Granen hugger vi någon vecka innan jul på "självplock" om vi firar hemma i stan och då brukar det bli en stor yvig gran.

5. Brukar du julbaka?
Jag bakar alltid lussekatter tillsammans med mina barn minst en gång under advent. Ofta blir det fler bak eftersom lussebullarna med saffran går hårt åt här. Bakar också lite annat, men långt ifrån sju sorters kakor. Lite julgodis brukar vi också göra tillsammans och det blir olika år från år. Vi brukar också göra en del mat själva som att lägga in citronsill, grava lax och rullströmming.

D e t   ä r   m y s i g t   m e d   j u l s t ä m n i n g   !

Så roar sig mina barn


Dottern, som heter Emma, hade sin sista spelning med banden "Don K" och det kändes lite trist faktiskt. Tjejerna har spelat ihop i flera år och har verkligen utvecklats musikaliskt och på scenen! Emma har varit trummis i bandet. Hon går även på musikskolan och tar piano- samt sånglektioner. Förutom musik ägnar hon sig åt basket och vindsurfing samt åker långboard, snowboard och slalomskidor. Här är hennes blogg: www.enmammut.blogg.se

Sonen som heter Gustav lever för vindsurfing och en hel del andra sporter. Här är en bild från en av höstens blåsiga dagar. När det inte blåser brukar Gustav åka kickboard, cykla enhjuling och BMX, han tränar också tennis och innebandy. Han har precis köpt sig en vågsurfingbräda för sina sparade pengar. Hans bloggadress är:  www.vindsurfarn.blogg.se

J a g     h a r     t v å     u n d e r b a r a     o c h     f a n t a s t i s k a     b a r n   !

Inredningsiver hål i plånboken river

Investerade i en pappelinamatta igår. En plastmatta som var lite väl dyr kanske. Men jag kände mig bättre till mods efter jag gått in på pappelinas hemsida på nätet och läst att produktionen sker i Sverige och att det finns ett visst miljötänkt i samband med produktion, frakt osv. Hm...


Beställde tre barstolar igår också. Fick ett pris som försäljaren senare ringde och sa var felaktigt och att jag skulle få lägga på trehundra kr per stol. - Forfarande intresserad?  - Ja, när man äntligen bestämt sig så är det ju svårt att tänka om, så visst var jag fortfarande intresserad. Men.... ikväll hittade jag denna stol på ILVA:s hemsida -100 kronor billigare än det första priset jag fått i affären. Gissa hur irriterad jag blev? Jag tjänar alltså 400 kronor per stol om jag köper dem på ILVA. Visserligen tillkommer frakt om dom skall skickas, men min man ska till Malmö på måndag och då skulle han kunna hämta dessa stolar dessutom! 


Det blev   e t t   k o s t s a m t   v e c k o s l u t - jag behöver få lön igen
!


Sportshopping i Götet

Har tillbringat nästan hela dagen i Göteborg på Stadium XXL och på stora Intersport tillsammans med dottern som hade en diger lista på "nödvändiga" inköp inför den stundande vintern: Underställ, skidtröja, skidglasögon, snowboardfodral, basketskor, slalomskidor, hjälm, pannband och lite annat. Allt blev tack och lov inte inköpt men en del julklappar blev det i alla fall - så hon fick blunda när jag gick till kassan. Hade 20% på Stadium idag och det gav en rabatt på 500 kr, inte illa faktiskt. Skidor får vänta till ett annat år. Basketskor för tjejer är nästan omöjligt att få tag på. Hittade totalt två modeller, en konstig och en ful... bara att springa på i de gamla lite till, men dom är trasiga och slitna så det är verkligen nödvändigt med nya tycker till och med jag. (Till killar finns en hel del att välja mellan. Kanske borde klaga till JÄMO.)

Avslutade Göteborgsturen med en snabbrunda på Ikea. Alltid kul - för mig... - Dottern försökte ihärdigt avstyra aktiviteten. Tittade mest men köpte servetter och ljus i alla fall. Kände mig helt slut när jag körde hem.

S k a   s l a p p a   i   s o f f a n   f r a m f ö r   T V : n   i k v ä l l   !

 

Kvällspass i Kvadrat

Personalmöte till åtta. Det var ett bra möte med trevlig stämning. Bjöd på glögg och lite julgodis, jobbade med lokala lönekriterier och röstade på snyggaste gardinen. Fick förresten ett telefonsamtal precis innan vi skulle börja mötet från möbelaffären som ville leverera soffan redan imorgon! (vilken tajming det blev med målningen!) Efter mötet åkte jag för att handla på ICA och eftersom jag åkte till Kvantum så fick jag stå i den traditionella PestKön-som-alltid-är-lång-och-långsam oavsett när man går dit. Hem och göra läxor med sonen och äta lite kvällsmat. Avslutade dagen med att städa efter snickarna och elektrikern... Låter som om jag är ensamstående, men det är elektrikern som är min man och han hade, likt övriga kvällar senaste två veckorna, fullt upp med att försöka hinna göra sitt inför snickarnas nästa pass.

P u s t     o c h     P h u   -   d a g s     a t t     s o v a     n u   !

Personalrummet får ett lyft

Eftersom vi är i full gång att renovera hemma så har jag blivit lite inspirerad att fixa till det lite på jobbet också. På en av de arbetsplatser som jag jobbar med, är personalrummet urtråkigt och har dessutom länge saknat en soffa.

En ny snygg mörkgrå soffa med schäslong är beställd. Idag var målaren på plats för att förvandla den gamla ljusblå fondväggen till mörkröd. Det blev jättesnyggt! Jag var på stan idag och lånade två olika gardiner, på en inredningsaffär, som jag ska ta med till kvällens personalmöte för omröstning. MBL är viktigt i detta läge! Men det finns förstås fördelar när man är chef... Jag har haft förtroendet att få välja ut några riktigt snygga alternativ och sedan har personalen tyckt till. Det alternativ som flest önskar har vi bestämt oss för. Soffan kunde fås i svart skinn, mörkgrått tyg eller brun-svart tyg. Fondväggen kunde fås i olika röda-vinröda färger eller i olika gröna färger.

S k a     l ä g g a     i n     f o t o     n ä r     d e t     ä r     f ä r d i g t !

Öppen planlösning - inget för toan

Hela veckan har gått och snickarna har jobbat på för fullt både med sådant som syns och som inte syns. Mycket är gjort, men dom gick dock hem igår, fredag, utan att ha satt in någon toalettdörr på nedre botten där vi för övrigt rivit bort de flesta väggar, valv, vinklar och vrår - för att få en riktigt öppen planlösning. Karmen och dörren till toan är helt borta och har så varit det sedan i onsdags. För kvällens gäster hade vi satt upp ett tillfälligt draperi som insynsskydd, men ljuddämpande kunde man ju knappast förvänta sig att det skulle bli... 

Jag undrar hur snickarna lyckades göra sina toalettbesök i fredags när jag var hemma hela dagen?
Gick dom ut eller så höll dom sig hela dagen???

J a g     s l a p p     i     a l l a     f a l l     s e     n å g o n     s n i c k a r e     i     n ö d  !

Lustiga Lussebullar

I den del av Sverige där vi nu bor sedan sju år tillbaka, är det många som inte äter riktiga lussebullar - alltså sådana med saffran i. Första gången jag var på café här, under advent, köpte jag glatt en lussebulle men blev riktigt besviken över att den inte alls smakade saffran. Fick senare klart för mig att här bakar man fejk-lussebullar!?! Det borde vara förbjudet! Här är det till och med vanligare med fejk-lussebullar än med riktiga saffranslussebullar... Annat är det i Norrland! Där äter man riktiga lussebullar (och palt och tunnbröd och surströmming). Saffransbullar är ju nästan ett kulturarv.

T a    d i t t    f ö r ä l d r a a n s v a r  o c h  
l ä r   d i n a    b a r n   a t t   ä t a   r i k t i g a    s a f f r a n s b u l l a r !


Godaste lussebullarna bakar du förstås själv.
Här kommer ett enkelt recept som ger ett supergott resultat: 

  • Lussebullar
                                            
    200 gram smör
    5 dl mjölk
    50 gram jäst
    1 tsk salt
    2 dl socker
    2 ägg
    1-2 pkt saffran + en sockerbit
    ca 1 kg eller 15 dl mjöl

    Russin till garnering 
    1 uppvispat ägg till pensling
      

Gör såhär:      Smält smör, häll i mjölken  och värm allt till 37 grader.
                         Stöt saffranet i en mortel med en sockerbit. Rör ut i lite varm mjölk.
                         (det gör att saffranet ger ifrån sig mer smak - men är ej nödvändigt)
                         Smula ner jästen i en bunke, strö över saltet och rör tills jästen löst sig.
                         Häll smör/mjölken över jästen.
                         Blanda ner saffran, socker, ägg och drygt hälften av vetemjölet. 
                         Arbeta degen smidig ca 5 min med maskin.
                         Tillsätt resten av mjölet men spara ev. lite till utbaket.
                         Arbeta degen ytterligare några minuter med maskin.

Låt degen jäsa i 10 minuter i bunken. Arbeta den sedan lite kort. Dela degen i 3 delar och sedan varje del i 10 bitar. Gör lussebullar i valfri form. Sätt i russin. Låt jäsa på plåten till ca dubbel storlek, tills de blir lätta och luftiga. Penlsa med uppvispat ägg och grädda i ugn 225-250 grader i mitten eller falsen ovanför mitten i ca 5-7 minuter. Ett tips är att använda lite potatismjöl eller maizenamjöl vid utbakningen/när man bakar bullarna, så går det in mindre mjöl in i bullarna och dom blir inte torra.



                        

Fart på Fredrik Fixare

ÄÄÄÄÄntligen är dom tillbaka!!!!!! Våra efterlängtade snickare som hjälpte oss med köket i våras. Eftersom vi hade en hel del som vi skulle göra själva, så tog vi en sommarpaus från snickarhjälpen.  Pausen har haft en tendens att bli lång och vi har haft en tendens att inte få gjort så mycket som vi tänkt. Men med Fredrik Snickare på plats så löser sig allt. Han håller i trådarna, kommer med bra lösningar och gör ett riktigt bra jobb tillsammans med sin snickarkollega. Plötsligt får min man eld i baken också, och uträttar en hel del. Själv fixar jag också en hel del och plötsligt löper det bara på som hoppsan hejsan! På bara två dagar har det hänt jättemycket och det verkar vara så att Fredrik Snickare & Co blir kvar hela veckan och kanske någon dag nästa vecka också. (Vill inte tänka på fakturan bara...) Vi har i princip rivit ut hela nedervåningen och satt in ett helt nytt kök som vi flyttat till en annan plats än tidigare. Mellanväggar och valv är borta, ny öppen planlösning, vita innerdörrar i stället för furu och nya balkongdörrar och fönster är på plats. Jättekul och jättespännande! En målare hade Fredrik Snickare också i bakfickan - och han kommer förbi någon eftermiddag nästa vecka för att titta över och planera takmålning och tapetsering av väggar. Det blir helvita väggar men troligtvis också en fondvägg.

D e t   s e r   f a k t i s k t   u t   a t t   b l i   e n   v i t   j u l   h ä r   o c k s å  !

Crema Di Balsamico

Minnet av den goda vinegrätt-dressingen, med Balsamvinäger som vi åt friskt av under hela veckan i Turkiet, har inte bleknat ännu. Det resulterade i att jag för några dagar sedan köpte en liten ynklig och tråkig plastflaska med en Crema di Balsamico, som var god, inte räckte särskilt långt och kostade för mycket. Googlade runt på nätet igår i jakt på ett bra recept. Prövade ett som jag gjorde om lite vilket blev en god Crema di Balsamico. Dock inte riktigt samma som den dressing vi fick i Turkiet. Jag ska söka och pröva vidare, men här kommer i alla fall mitt recept:

Crema di Balsamico

1,5 dl balsamvinäger (helst lagrad)
2,5 dl olivolja
0,5 dl strösocker                                                                  
1  tsk basilikakrydda (mosad i mortel)
1/2  tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser i en panna. Koka upp, låt sjuda under omrörning/lätt vispning i 8-10 min. Häll upp på en tom vinägerflaska eller olivoljeflaska. Låt svalna, sätt på korken och sätt in i kylen. Skaka flaskan innan du häller på den på salladen. Håller två veckor i kylskåp. God på en lök- och tomatsallat, på hackade tomater eller på annan sallad.

Har läst  att Crema di Balsamico kan ringlas över vanlijglass med jordgubbar!
                                       -Någon som prövat?


Ingen Yster Storasyster

Pratade med storasyster i telefonen häromdagen. När vi pratat länge och väl om det mesta, kom jag ju på att jag inte meddelat henne att jag börjat blogga. Eftersom vi bor 110 mil ifrån varandra så är det ju perfekt om hon vill hålla lite koll på mig via min blogg! 

Datorn har inte hört till hennes vardagsbestyr tidigare kan man väl säga. Efter att ha instruerade henne och lotsat henne via internet, adressfält, knapptryckningar och menyer, så märkte jag att det inte alls var så svårt för henne som hon själv - och jag, från början trodde att det skulle vara! Lungt och sansat lyssnade och knappade hon, kom ut på internet, hittade punkt och enter,  lyckades komma fram till både min och min sons blogg och sparade dem dessutom som favoriter! Storasyster, DU KAN ju!

Tänk så skönt det skulle vara om jag skulle vara lika lugn och metodisk som syrran. Tex när IT-supporten på jobbet ibland försöker lotsa mig genom datorns mysterier med hjälp av obegripliga ord, konstiga rutor, inställningsval mm. Om jag då inte skulle vara så  yster och inte ivrigt tycka på alla möjliga knappar, kryssa i alla val och rutor samtidigt som jag frågar om sådana enkla saker som dom inte lärt sig svara på? Ja - då skulle det nog gå riktigt bra för dem att supporta mig. Det brukar dock resultera i att personen på IT-support bestämt uppmanar mig att trycka på "jag accepterar" i rutan som just då pluppar upp mitt på min datorskärm. När jag gjort det så är jag helt utan makt att styra min dator själv för en stund och sedan fungerar allt som det ska igen! Det är nästan som trolleri...

J a g   k a n s k e   k a n   i n s p i r e r a   m i n   s y s t e r   a t t   b ö r j a   b l o g g a

Gam eller Gammal

Vår lokaltidning skrev idag om en annan viktig händelse...


  • Nytt bråk vid Gekås.
    En kvinna som försökte hålla en parkeringsplats
    skadades när en bilist tryckte bort henne med bilen.
    Han ansåg tydligen att kvinnan inte hade rätt att uppehålla
    sig på parkeringsplatsen och att han därför kunde parkera där.
    Problem uppstod helt klart när kvinnan inte höll med...

Gekås, alltså det jättelika varuhuset med de jättelåga priserna, som ligger i Ullared i Falkenbergs kommun, har för övrigt en av Sveriges största parkering med 2 200 platser som alltså inte verkar räcka till alla. Om ni skulle gissa hur gammal kvinnan var så tror jag inte att ni skulle gissa rätt. Hon var nämnligen 21... men hade antagligen inte tagit körkortet ännu, eftersom hon färdades till fots -  vilket kanske var förklaringen till detta missförstånd... 

Vem ville vidare?

Hörde på Rix MorronZoo att prinsen dumpat sin Emma. Staaaacckkaarrsssschh Emma, för det kan ju omöjligt vara så att Emma har dumpat prinsen - eller att dom helt enkelt har tröttnat på varanda - eller?

Ja ja, nu får i alla fall Expressen något att skriva om och det kan ju vara bra för dom... 

D ä r f ö r    l ä s e r    j a g    h e l s t    i n t e    E x p r e s s e n    e l l e r    A f t o n b l a d e t

 

November blir till december

Nu har affärerna börjat ta fram julsakerna och lussebullarna har kommit på ICA. 
November är en månad som brukar gå ganska fort. Vi brukar sätta fram adventjustakarna en vecka före första advent och på så sätt trollar jag bort en novembervecka! Sedan är det bara att tända ljus, mysa, dricka glögg, äta pepparkakor och lussebullar, vänta på lucia och tomten...

D e c e m b e r     ä r      v i n t e r n s     m y s i g a s t e     m å n a d    !


Obama eller McCain

Om bara några timmar vet vi vem som blir ny president i USA. Sedan tar det förstås ett tag innan vi kommer att få se verkningarna av den nya presidentens makt, men jag antar att det kommer att hända grejer "over there" - framför allt om Obama vinner. Förhoppningsvis så blir det positiva effekter på miljöfronten.

D e n     s o m     v a k a r     f å r     s e   !


Frost och frossa med levande ljus

Under lördag förmiddag uppdagades det att jag trodde det var söndag. Vilken helg! Den blev plötsligt en dag längre och det känns riktigt bra nu på söndagseftermiddagen.


På fredag kväll hade vi goda vänner på besök och på lördag kväll åt vi räkor. Färska räkor är riktigt goda såhär på hösten och priset går ner betydligt jämfört med sommaren så man kan tillåta sig att ha en riktig räkfrossa. Har varit ute en hel del i helgen då solen lyst från en klarblå himmel. Farbror frost har också varit här och hälsat på för första gången i år. Långpromenader längs havet, trädgårdsarbete, fönsterputs och kaffe på altanen.
 
M å n g a    t ä n d a     l j u s     i     h e l g e n   !


Allhelgonahelgen

En extra tanke går till mina föräldrar, svärfar och mina morföräldrar denna helg. Tänder ett ljus här hemma för dem eftersom vi inte kan åka till deras gravar som ligger för långt borta. Det är i alla fall bra att vi kan minnas och att vi har många roliga, positiva, härliga och fina minnen från de personer som stått oss nära men som vi inte längre kan träffa!
 
J a g     s a k n a r     e r     o e r h ö r t     m y c k e t     ! ! !  


Rensning

Ledig dag idag. Rensade bort en hel säck med gamla kläder och skor som jag åkte med till loppis. Gick också igenom några lådor som stått fulla med grejer ända sedan vi startade vår köksrenovering. Skapade plats för det vi ska ha kvar. Packade och körde bort det vi inte ska ha kvar. Kan inte spara allt gammalt som man inte längre vill använda eller ställa fram. En glassmaskin tex. Har kanske gjort glass två eller tre gånger på 10 år. Termosar i mängder - hur många kan man behöva? Skålar, glas, muggar och ännu mera skålar, glas och muggar... 

Besökte fiskeaffären i hamnen där jag köpte färsk lax till dagens middag, och färska räkor till imorgonkväll. Dottern äter fisk trots att hon är vegetarian och det är bra eftersom det är nyttigt men också för att det underlättar matlagningen. Hon har en ny "killkompis" som var på besök idag och som också är vegetarian (förstås... man börjar vänja sig) och som inte äter fisk, så han fick quorn-filéer i stället.

På tal om fisk så har vi grillat färsk tonfisk en del i sommar och det är G O T T !


RSS 2.0